LOI KRATHONG FESTIVAL


De reden waarom we heel graag naar Chiang Mai wilden was voor dit festival. We waren er nooit geweest en deze keer waren we er in de maand november wanneer het festival plaatsvond. Een kans die we niet snel een tweede keer zouden krijgen. Gisteren was het 6 november, volle maan, de dag van Loi Krathong.
 
Het festival..

De laatste week van oktober en de eerste 3 weken van november vormen de twaalfde maanmaand. In het Thais duan sipsong genaamd. Deze tijd van het jaar is het 'na naam', hoogwaterseizoen. In deze tijd zijn er vaak overstromingen in vele delen van Thailand, inclusief Bangkok. Maar omdat het regenseizoen dan normaal gesproken over is, is het helder weer met een temperatuur van ongeveer 25 graden.
 
Dit is de tijd van het jaar dat op de dag van de volle maan van de 12e maan-maand het Loi Krathong festival gevierd wordt in Thailand en buurlanden. 'Loi' betekent letterlijk laten drijven, en een 'Krathong' is een vaartuigje van verscheidene materialen in de vorm van een lotusbloem. Dit vaartuigje bevat normaal gesproken een kaars, 3 wierookstaafjes, bloemen en enkele muntjes (bij voorkeur 9, omdat de Thai geloven dat dit getal geluk brengt). Vaak worden enkele honderden meters stroomafwaarts, de muntjes uit de krathongs gehaald. Na het Thaise nieuwjaar (Songkran) op 13 april is dit het meest populaire festival.
Bron: wikipedia
We waren na gisteren een beetje aan het twijfelen of we nog wilden gaan. We moesten goed plannen en rekening houden met Nola's behoeftes. We hadden geen idee hoe dit zou uitpakken. Het regende nog steeds en we wisten eigenlijk niet zo goed wat we gingen doen. We zouden zien hoe de dag zou verlopen en zouden later beslissen.
 
Ondertussen werd alles in de Groente Tijger versiert. Overal lagen waxinelichtjes en de vrouwen waren bezig met het maken van de Krathongs en de eerste vuurpijlen gingen de lucht in. 
 
We vroegen aan een van de dames wat het beste was om te doen en waar. Ze wees ons op de kaart aan waar the big event zou zijn. Daar gingen de vuur ballonnen de lucht in. Hier moesten we dus zijn.
 
Na het ontbijt  N weer naar bed gebracht. Ze was helaas weer vrij snel wakker omdat ze haar luier vol had gescheten. Ook een van de skills die ze erg goed beheerst.. Omdat ze al wakker was zijn we toch even weggeweest. Het was nog steeds k*t weer dus we bezochten  een van de vele Malls die Chiang Mai kent. 
 
Taxi gebeld en even later stond er een man.. of vrouw.. of toch een man met heel veel make up voor ons neus.. Ze was.. of hij was super lief, maar had duidelijk een andere bijbaan in de avond uurtjes. Hij of zij was blij om de kids te zien en vond het maar al te leuk dat we met haar meegingen. Ze hielp ons in de auto, buggy achterin gegooid en kroop achter het stuur.. R Kelly brulde luid door de spiekers en zo scheurde ze ons naar onze bestemming.
 
Eerste wat we deden was uiteraard even eten. Mijn heerlijke Som Tam salade en S en M smikkelde van hun dim sum. N at hier en daar wat hapjes en was eigenlijk weer te moe om normaal te functioneren.. Snel knorrie in haar klauwen geduwd, duimpje ging direct haar mond in. Nog even in haar oogjes gewreven. Wagen op ligstand doek erover en hopen dat ze slaapt. Gelukkig had ze de hint snel door en viel toch voor een goed uur in slaap. We hebben lekker kunnen slenteren door de Mall.
Anderhalf uur later kwam onze SheMale driver ons weer halen. Nola was vrolijk en wakker. Eenmaal terug bij de Groene Tijger hebben we nog even gezeten en gekeken wat we gingen doen. We wilden het zo graag zien dus hebben we ons best gedaan. Rond 19.00u zou alles beginnen. Nola nog een keer om 17.00 op bed gelegd om haar er om 19u weer uit te kunnen halen. We hebben dan een window van 2 uur en zo kan ze samen met Seph om 21uur weer naar bed. Goed plan dacht ik zelf.
 
Nog even met de dames overlegd en ze zeiden dat het wel heel druk was.. Misschien te druk voor N. Uiteindelijk besloten we dat M alleen met S zou gaan en ik met N achter zou blijven. Dit was het verstandigste. Nola begint net bij te komen, laten we het niet weer verpesten. Tuktuk geregeld en om 19u kwamen ze de mannen op halen. Daar gingen ze dan. Samen op stap.
 
N was ondertussen ook wakker geworden en een engeltje. Zo kende ik haar weer! Overal werd vuurwerk afgestoken en het feest was echt begonnen. Alles was versierd en de eerste ballonnen gingen de lucht in. Ik kon het niet laten. Dit was te mooi! Ik wilde ook gaan kijken. De dames vertelde dat waarschijnlijk bij het kanaal aan de hoofdstraat ook bootjes het water in gingen. Dus ik pakte mijn draagzak. Nola mee en samen gingen wij op stap.
 
Wat was dit geweldig! Het was zo super mooi! De tempel om de hoek was helemaal ook versierd, overal lichtjes en lampjes. Monniken staken als jonge pubers vuurwerk af en lieten vuurballonnen de lucht in. Nola keek haar ogen uit en ik genoot van dit moment. Het was jammer dat we niet met zijn vieren waren, maar ook zo leuk dat we samen van hetzelfde genoten op een andere plek. Zo konden we elkaar weer nieuwe verhalen vertellen.
 
Ik ben maar even gebleven, daarna ben ik vanaf ons dakterras de
luchtshow gaan bekijken. Vuurwerk en een zee van ballonnen verlichtte de donkere hemel.. Nola was zo super lief en onze #terrornola leek alweer weken geleden. Wat is dit heerlijk.. wat ben ik blij dat we hier zijn. Dit was die lange reis meer dan waard.. en regen of geen regen, we genieten toch wel
 
x Borg
 
PS: Milan wil nog wat vertellen hij praat en ik typ mee: "We gingen in een tuktuk, Seph sliep binnen een seconde, we baanden ons een weg door drie miljard mensen in onze lethal tuktuk. Toen hebben we een krathong gekocht waar Seph zich nul voor interesseerde. Vervolgens baanden we ons weer een weg door drie miljard mensen maar dit keer met explosieven in hun hand, aangezien vuurwerk tot een van de feestelijkheden behoren. S vond het allemaal prachtig, toen gingen we naar de rivier waar we ons bootje in lieten wegdrijven. Hij heeft wel echt genoten van het vuurwerk en alle ontploffingen dit vond hij fucking master! Hierna zijn we bij de parade gaan kijken. Mooie traditionele danseressen in mooie kleding. Toen moesten we dus terug and that was kind of a thing. De tuktuk driver liet van zich afweten, S moest poepen dus ik was totaal in paniek. Alles was afgezet, dus we zijn gaan zoeken. Politieagent heeft ons geholpen, uitendelijk een taxi gevonden, S weer helemaal blij. Stopt de taxi ineens en stappen er 20 knappe wijfen binnen in traditionele Thaise kleding. S wilde niet met ze op de foto, maar heeft wel met zijn eigen camera een foto van ze gemaakt" eindeeee! 

Toen de kids al bed lagen zijn M en ik samen naar het dak gegaan. We hebben nog uren gekeken naar de ballonen. Echt net een film om alles zo de lucht in te zien gaan.. 

Related Posts

  • RETAILER LOVE #4
    RETAILER LOVE #4

    Toen Elvis & Otis nieuwe kleding ontving met onder andere ICECREAM BANDITS werd deze super schattige foto gemaakt...

  • PRETTY FLAT LAYS!
    PRETTY FLAT LAYS!

    WE + KID heeft 2 super schattige combinaties gemaakt met de OVERALL DRESS JADE van ICECREAM BANDITS.  Allebei de fla...


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published